top of page

Kako razviti svoje intuitivne sposobnostiIntuitivne sposobnosti imajo vsi ljudje, brez izjeme. Tudi vi. V koliki meri se zavedate in uporabljate svojo intuicijo, je odvisno od vašega stališča in mnenja o njej. Intuicija ne pomeni samo "vedeti stvari" in sprejemanje jasnih navodil iz vira, pomeni živeti življenje v skladu s svoje resnico in pristnostjo. Da razvijete svoje intuitivne sposobnosti, je potreben čas, potrpežljivost, zaupanje in samozavest.Ali je mogoče, da bi razvili svoje intuitivne sposobnosti?

Vedno imate možnost za razvoj intuitivnih sposobnosti. Vaša miselna naravnost je ključnega pomena pri razvijanju vaših sposobnosti.

Pomembno pa je tudi, da sprejmete, da intuicija obstaja. Verjetno ste jo že neštetokrat uporabili (ko ste recimo vstopili v prostor in zaznali energijo prisotnih , ali pa ko ste spoznali novo osebo in vas je na hitro prešinila misel o tej osebi, ali pa ste iz vam neznanega razloga domov prišli po drugi poti, ki jo po navadi ne uporabljate in ste kasneje izvedeli razlog zakaj je bila odločitev prava, ipd...). Načinov na katere intuicija deluje je veliko.

Ko boste razvili svojo intuicijo, boste lažje zaupali sebi, svojim občutkom in odločitvam. Vzpostavili boste močno povezavo s svojo dušo, s svojim bistvom.

KORAKI ZA RAZVOJ INTUITIVNIH SPOSOBNOSTI1. Intuicija ali strah

Ko si v življenju zastavite vprašanje, običajno prejmete enega izmed dveh odgovorov - iz intuitivnega vedenja ali iz strahu. Težje in kompleksnejše kot je vprašanje, večja je verjetnost, da bo v ospredje stopil um, ki bo vklopi program strahu in skrbi, ter kreiral možne izide, največkrat pa poiskal prepreke, zakaj nekaj ni možno spremeniti. Strah kot tak je pomemben, saj vas varuje pred nevarnostjo, vendar pa je mnogokrat nepotreben, posebno takrat, ko je potrebno sprejemati življenjske odločitve. Včasih je potrebno tvegati, da bi lahko sledili svojim željam po drugačnem in boljšem življenju, ter zaživeli v skladu s svojim potencialom, ki je skrit v vas.

Intuicija pa je znana kot subtilno energijsko vodstvo. Prav tako kot strah, ni otipljivo in vidno. Strah se dogaja v naših mislih, v umu, intuicija pa deluje izven uma, je nežna in včasih komaj zaznavna. Intuicija se kaže na različne načine - to je največkrat občutek v telesu, čutenje energije okoli sebe, nežni glas, ki vas spodbuja, vedenje, da je nekaj dobro/slabo za vas, ali kot videnje dogodka/odgovora, sanje ipd... Je nežna in spodbujajoča energija, zato jo mnogokrat preslišite. Vadite tako, da si zapisujete prve vtise ob dogodku/vprašanju, ki ga želite razrešiti, prve vtise, ko spoznate novo osebo, prve vtise, ko se soočite z novostmi (menjava službe, menjava/doma ipd...).2. Prepoznavanje energij in telesnega občutenja

Preko intuicije nenehno prejemate informacije. Ko ste v interakciji z drugimi ljudmi se energije oseb in prostora med seboj prepletajo. Kar pa pomeni, da v vaše energijsko polje vstopajo tudi energije in zaznave, ki niso vaše in ravno tako vaša energija vstopa v druge energije/ljudi. Prvi korak pri učenju in razvijanju intuitivnih zaznav je, da prepoznate svojo energijo in jo znate ločiti od tujih. Na tak način boste znali prepoznati energije in hkrati postaviti energijske meje. Najboljši način, da spoznate kakšna je vaša energija je, da preživite vsaj del dneva sami s seboj. Da si vzamete čas in prisluhnete svojim mislim, občutkom in da se naučite umiriti svoj um. Pri tem vam bo v veliko pomoč meditacija - izvajajte jo v tišini ali ob meditativni glasbi, ki vam je všeč. Na tak način tudi krepite svojo energijo, jo začnete prepoznavati in čutiti.

Poleg tega pa spoznavate sebe in krepite svoje intuitivne zaznave. Z vajo in doslednostjo, se bodo vaše intuitivne zaznave okrepile in boste lažje prepoznali energije ki vas obkrožajo.


Vaše telo je kot antena za intuitivne in psihične informacije - isto kot radio, ki lovi in sprejema frekvence, ter te prevede v nam slušno obliko. Prav tako vaše telo nenehno sprejema in oddaja vibracijo/energijo, ki jo zaznavate vi in ostali v vaši bližini. Poleg petih čutil imamo še dodatnega - intuicijo, ki ji pogosto pravimo tudi "šesti čut" in preko vseh čutil do nas prihajajo informacije iz okolice.

Ko ste prisotni in usklajeni s svojim telesom, ter prepoznavate počutje in občutke, ki ga telo pošilja, se močneje in globlje povežete tudi s svojo intuicijo. Prisluhnite svojemu telesu, opazujte ga, kako se v določeni situaciji odzove (je napeto, sproščeno, boleče, zbadajoče ipd...). Morda na začetku ne boste znali interpretirati zaznav, z vajo in opazovanjem boste kmalu znali razbrati kaj vam vaše telo sporoča o vas samih in drugih.3. Spremenite prepričanja

Vaš pogled na svet izhaja iz vaših lastnih izkušenj. Vzgoja, domače okolje, družba v kateri živite, kultura oblikujejo vaš pogled na svet in ustvarjajo prepričanja, ter oblikujejo vašo identiteto.

Izkušnje, ki ste jih dobili v dobi odraščanja so vaš temelj, najzgodnejše navade. Spodbude, ljubezen in varno okolje oblikujejo zdravega posameznika.

V kolikor so vas v otroštvu učili, da ne smete jokati in kazati čustev, ali pa so vas sili v početje (jesti hrano, katero niste marali, objeti osebo, ki jo niste marali) ipd...je to vodilo k temu, da zanikate in utišate svoje intuitivne zaznave.

Da bi ponovno razvili svojo občutljivost in si dovolili čutiti, je potrebno pregledati in prepoznati svoja prepričanja ki jih imate o sebi, drugih in svetu. Bolj ko ste čustveno odprti ali ranljivi, tem bolj postajate občutljivi za energijo/vibracije, ki vas obdajajo.

Delo na sebi - spoznavanje sebe, vedno prinese mnogo koristi, tako na osebnem kot tudi duhovnem nivoju.


4. Vaja dela mojstra

Brez vsakodnevne vaje in zaupanja pri razvoju intuitivnih zaznav ne gre. Ko začnete z katerokoli novo veščino - v tem primeru razvijati intuitivne sposobnosti, se bo vmešaval vaš um. Njegova naloga je že od nekdaj, da vas varuje in izbira poti z najmanjšim odporom k cilju. Težko je opustiti navado, ki ste jo vsa leta uporabljali.

Vaja in vztrajnost sta na začetku najpomembnejša, saj poleg tega, da želite dostopati v center miru in jasnosti, zna biti to begajoče in nenaravno. Potrebno je naložiti nove programe v um (če se po domače izrazim), da jih ta ne prepozna kot grožnjo, temveč kot nekaj koristnega. Z redno prakso, počasi tudi um potihne in je izkušnja dostopa do miru, jasnosti in intuitivnih zaznav mnogo lažja in hitrejša. Na intuicijo glejte kot na odnos, katerega je potrebno negovati. S tem, ko prisluhnete in zaupate svoji intuiciji jo potrjujete in gradite svoje zaupanje vase.


Vaje za razvoj krepitev intuitivnih sposobnosti


1. Meditacija

Meditacija je način, s pomočjo katerega stopite v stik s svojo intuicijo in energijo. V meditaciji imate priložnost opaziti in se zavedati svojih misli. Meditacijo izvajate v mirnem prostoru v tišini, ali pa ob meditativni glasbi, ki vam je všeč. Pomembno je, da v kolikor meditirate ob glasbi, le ta ne vzbuja nelagodja ali pa vas na kakršen koli način moti.

V kolikor se želite naučiti meditirati, potem čim manj uporabljajte vodene meditacije. Dovolite, da vas vaša intuicija/duša sama popelje na raziskovanje višjih sfer in tistih, katere ste v danem trenutku sposobni doseči. Poleg tega pa vam ta način meditacije omogoča, da lahko kadarkoli in kjerkoli meditirate, brez da bi potrebovali vodenje (pr. telefon).

Udobno se namestite v tihem prostoru, kjer vas nihče ne bo motil. Zastavite vprašanje na katerega želite prejeti odgovor. Predstavljajte si, da to vprašanje držite v rokah ali mislih ali srcu (izberite področje kjer vam najbolj ustreza). Med počasnim globokim vdihom in izdihom si predstavljate svojo intuicijo kot močno belo svetlobo v sebi. Z vsakim vdihom in izdihom se njena svetloba povečuje in napolnjuje vaše telo - to si predstavljate dokler ne boste v celoti obdani s svetlobo. V mislih večkrat ponovite vprašanje, na katerega želite prejeti odgovor. Bodite pozorni na sporočila ki prihajajo do vas. Ti lahko prihajajo v obliki občutkov, misli, barv, čutenju energije, kurje polti, simbolov ipd. Opazujte tudi svoje počutje in odzive telesa, kako se na doživeto odziva.

Večkrat vadite to meditacijo, da se povežete s svojo notranjo svetlobo.


2. Binauralni toni (zvoki)

Binauralni ton je iluzija, ki jo ustvarijo možgani ko poslušate dva tona z nekoliko različnimi frekvencami. Ko poslušate binauralne tone (zvoke) su ujemajo s frekvenco, ki jo določa frekvenca utripa. Temu pravijo tudi učinek sledenja frekvenci. Poslušanje teh tonov na možgane deluje tako, da jih umiri in sprosti, ter upočasni njihovo delovanje.

Binauralne tone (zvoke) lahko uporabite za izboljšanje intuicije, spomina, sprostitve ali pa jih uporabite takrat, ko imate težave z nespečnostjo.


3. Spodbudite svojo kreativnost

Vaši desni del možganov je bolj vizualen, ustvarjalen in intuitiven, leva polovica možganov pa je bolj analitična. Včasih desni strani možganov pravimo kar analogni možgani, saj so odgovorni za vizualizacijo, čustva, umetnost, ritem ipd. Levi del možganov pa rešuje in obravnava logično razmišljanje, matematiko, zaporedje, dejstva in logiko.

Če želite prebuditi in okrepiti svoje intuitivne zaznave, si vzemite več časa za dejavnosti, ki vključujejo desno polovico možganov (ples, risanje, pisanje, sprehod, ustvarjanje ipd...).4. Vizualizacija

Vizualizacija je preprosta vaja, ki jo mnogokrat uporabljamo, ko smo v obdobju mirovanja/počitka. Je pa močno povezana z intuicijo. Jasnovidnost (jasno videti) je sposobnost prejemanja informacij iz vaše intuicije skozi vaš notranji vid, ki mu pravimo tretje oko ali drugi vid. Jasnovidne slike nastanejo v istem prostoru kot vaša domišljija. In če si nekaj lahko zamišljate v sliki, pomeni, da znate tudi vizualizirati.

Poskusite z meditacijo, kjer sebe vizualizirate na gozdni cesti, morju, gorah, vadbi ipd...ter dovolite, da vaša domišljija ustvari prostor za raziskovanje. Med tem bodite pozorni na to, kaj vidite. Morda se vam prikažejo močne barve, simboli, drugi ljudje, živali ipd...to je vaja, ki vam bo pomagala pri prejemanju sporočil in krepitvi intuitivnih zaznav. Sčasoma boste prepoznali kaj vam intuitivne zaznave sporočajo.


5.Sanje nosijo sporočila

Ko spite, ste najbolj povezani s svojo podzavestjo, intuicijo in svetom duhov. Sanje vam omogočajo neposreden dostop do višjih sfer, brez vmešavanja vašega analitičnega uma.

Ko razvijate svoje intuitivne sposobnosti, lahko skozi sanje prejmete in razberete koristne informacije zase. S tem poglobite tudi razumevanje samega sebe. Sanje nosijo sporočila, zato, si jih zapisujte, saj jih mnogokrat v trenutku ko so se dogodile, ne boste mogli razvozlati.


6. Vadite pozitivne afirmacije

Z afirmacijami zavestno spreminjamo svoje misli, prepričanja in vrednote, saj s pomočjo njih reprogramiramo svojo podzavest. Možnost imamo izbrati svoje misli misli, ter reprogramirati nevronske poti v naših možganih, da oblikujemo in ustvarimo nova prepričanja, ki nas podpirajo in služijo.

Afirmacije imajo tri dele:

- so v sedanjiku

- so pozitivne

- so dejstva

Afirmacijo si lahko sestavite sami. Naj bo takšna, da verjamete vanjo. Tisto, kar govorite ali pišete naj vibrira z vašim prepričanjem.


Primer afirmacije za razvoj intuicije:

- Zaupam svoji notranji modrosti - intuiciji.

- Ko poslušam svoj notranji glas, se povezujem s svojim višjim zavedanjem.

- Zaupam svojim občutkom in zaznavam.

- Znam in zmorem prisluhniti sebi in intuiciji....


7. Orakeljske karte

Orakeljske karte so super pripomoček za razvoj intuicije. Po navadi so barvite, všečne in z različnimi motivi. Vedno izberite tiste, ki vas najbolj pritegnejo. Vzpostavite vez z njimi in vadite.

Predno začnete uporabljati orakeljske karte, si jih dobro oglejte, jih premešajte, zastavite vprašanje in izvlecite poljubno število kart. Še predno karte razkrijete (jih obrnete), si probajte predstavljati kakšne barve so na karti, kaj piše na njej, kakšno sporočilo nosi ipd... nato karte obrnite in preverite svoje zaznave.

Več kot boste vadili, bolj se boste izmojstrili v tem, da boste intuitivno zaznavali stvari.

47 views

Recent Posts

See All

コメント


Spoznavanje duhovnega sveta

by pika mia mežik

bottom of page