top of page

Zakaj praznujemo poletni solsticij?




Izraz "solsticij" izhaja iz latinske besede "solstitium", ki združuje besedi "sol", ki pomeni sonce, in "-stit" ali "-stes", kar pomeni, da stoji ali je negiben. Ime izvira iz Rimljanskih časov in njihovih opažanj, ki so ugotovili, da se v času solsticija položaj sonca na nebu opoldne skozi dan ni bistveno spreminjal, ampak je bil videti negiben.


Astronomsko gledano je poletni solsticij najdaljši dan v letu na severni polobli. Označuje konec pomladi in začetek astronomskega poletja. Poteka med 20. in 22. junijem vsako leto, razlog za premik datuma pa se nanaša na to, da naš koledar ne odraža natančnega vrtenja Zemlje.



Zakaj ljudje toliko pozornosti pripisujemo solsticiju in dnevom okoli njega?


Vemo, da so solsticiji zagotovo imeli pomen za ljudi iz neolitika, ki so sprva poletni solsticij začeli opazovati kot znamenje za sajenje in spravilo pridelkov. Stonehenge, je najslavnejši neolitski spomenik in ena izmed njegovih funkcij ki ga je opravljal je, da je deloval kot starodavni sončni koledar.


Naše navdušenje nad solsticiji se pri naših neolitskih prednikih ni končalo. Po nekaterih starogrških koledarjih je poletni solsticij zaznamoval začetek novega leta in začel enomesečno odštevanje do odprtja slavnih olimpijskih iger. V dneh pred poletnim solsticijem so Rimljani praznovali Vestalijo, verski praznik v čast Vesti, boginji doma in ognjišča. Pred vzponom krščanstva so slovanska, germanska in keltska plemena praznovala poletje s kresovi, saj so verjeli, da bodo kresovi (ogenj) okrepili sončno energijo in zagotovili dobro letino. Veljalo je, da kresovi pomagajo pregnati demone in zle duhove. Po ustanovitvi krščanske cerkve so praznovanja solsticija pogosto kombinirali z dnevom sv. Janeza Krstnika 24. junija, na dan kresnega dne.



Pomen solsticija v poganstvu


Danes je praznovanje solsticija večinoma močno povezano s poganstvom. Poganski festival Litha je eden najpomembnejših v poganski religiji, ki se začne na predvečer poletnega solsticija. Označuje začetek poletja in moč boga sonca. Za poletni solsticij velja, da je čarovnija najmočnejša in da je to tudi čas, ko je tančica med tem in drugim svetom najtanjša.

Po poganskem izročilu lahko zlasti zli duhovi v tem času bolj svobodno hodijo po zemlji in zato, da bi jih pregnali, ljudje nosijo zaščitne vence iz zelišča in cvetja.


V nekaterih tradicijah pepel s kresovanja uporabijo kot zaščito pred nesrečo in ga oblikujejo v amulet, ali pa potresejo po vrtu, saj tako zagotovijo dobro letino.


Vir: povzeto po stneotsmuseum ⬆





Vpliv solsticija na nas


Ker solsticij velja za enega izmed energijsko najmočnejših dni v letu, nam to omogoča osebne premike naprej. Ta dan lahko proslavimo z obredi, (prižigom ognja, plesom, magičnim obredom...)tako kot so to počeli že naši predniki.


To je dan manifestacije in tudi aktivacije svojih želja. Vendar pri tem je potreben jasen namen - jasna želja, kaj si v resnici želimo priklicati v svoje življenje in kaj je tisto, kar si želimo pustiti za seboj.






Obred za manifestacijo obilja in izpolnjenje želja


Potrebujete kristal, sveče, 2 lista papirja, posodico z vodo, suho ali sveže cvetje, kadilo (žajbelj, smola...)


  1. Energijsko očistite svoje stanovanje in sebe (žajbelj, beli žajbelj, sivka, smola...)

  2. Pripravite si oltar na katerega položite kristal, 3 sveče (1 bela, ostale so lahko drugačnih barv), cvetje

  3. Vzemite list papirja in na zgornjo polovico zapišite vse tisto, kar želite, da odide iz vašega življenja (stres, jeza, bolečina, slabi odnosi...)

  4. Na nov list papirja zapišite vse tisto, kar si želite, da se pojavi v vašem življenju

  5. Pripravite si meditativno glasbo, ni pa obvezno - v kolikor želite obred izvesti v tišini

  6. Umirite se in ko boste začutili, da ste pripravljeni, prižgite sveče in jih razporedite v trikotnik

  7. V roke vzemite list z napisanimi stvarmi, ki si jih več ne želite in 3x ponovite: " Ogenj požgi, vse tisto, kar za mene dobro več ni."

  8. Potem ko končate, list zažgite (bodite previdni, da se ne opečete in da imate ogenj pod nadzorom) - pomagajte si s posodico z vodo

  9. Sedaj lahko prižgete kadilo (žajbelj, sivka, smola...) in v mislih prečistite svoj oltar

  10. Sedaj vzemite v roke list s svojimi željami in ga položite na oltar med sveče in 3x recite: "Sonce mogočno, sveti mi in kaži moje naslednje poti. Želja moja v nebo poleti, da z energijo stvarstva oživi." Hvala. Tako je. Tako bodi.

  11. Ko končate, pustite, da čajne sveče dogorijo. V kolikor imate velike sveče, jih po 1h uri ugasnite.


Obred pripravila: Pika Mia Mežik




140 views

Recent Posts

See All

Spoznavanje duhovnega sveta

by pika mia mežik

bottom of page