top of page

Magična Luna in njene faze

Zemlja, Sonce , Luna

Faze lune vključujejo tri telesa v našem osončju: Zemljo, Sonce in Luno. 

Začnemo lahko z zemljo in z nami - medtem, ko se vrtimo okrog svoje vrtilne osi (ki potuje skozi oba tečaja in središče) in vsakih 24 ur izvedemo popolno rotacijo za 360 stopinj je najbolj opazna posledica Zemljinega vrtenja okrog vrtilne osi menjavanje dneva in noči. Prav tako Zemlja kroži po tiru okoli Sonca (tir v obliki elipse). Nato imamo tukaj Luno, ki kroži okoli Zemlje (nekaj več kot 29 dni) in se vrti okoli svoje osi. Ker en obhod okoli Zemlje traja približno mesec dni, je drugo ime za Luno Mesec.

Sonce je središče našega osončja, čeprav se morda zdi kot da je nepremično, se tudi premika - naše celotno osončje kroži okoli središča Galaksije Mlečne poti. S tem, da se Sonce premika izredno počasi. Žareči ogenj te masivne zvezde sije 24/7 in nam daje dnevno in mesečno svetlobo.

Luna se dobesedno premika z nami - z vami, mano - v svetem plesu, ki se odvija v enakomernih, ritmičnih ciklih, ki zrcalijo cikle vašega telesa, cikle nabiranja in rasti rastlin in dreves, cikle življenja. Ta intimen ples je tisto, kar praznujemo, ko spremljamo faze lune, rasti in zmanjšanje Lune. 

Luna je zemlji najbližje astronomsko telo, ki močno vpliva na nas, saj se njena gravitacija občuti na zemeljskih oceanih in povzroča plimovanje. Brez Lune bi naši dnevi bili dolgi 6-8 ur in Luna je edini razlog, da imamo sončne in lunine mrke. Zunanja sila Lune stabilizira Zemljin osni nagib za 23,5 stopinj, kar preprečuje katastrofalne premike. Obstoj na Zemlji brez naše Lune bi za vedno pomenil zelo temne noči.

Lunine faze

Čeprav nove lune in polne lune dobijo največ naše pozornosti, je dejanskih faz 8. Te faze odražajo odnos med Soncem in Luno. Luna se ne spreminja sama, ampak odseva sončno svetlobo.Položaj Lune in Sonca na nebu z zemeljske perspektive določa, koliko je Luna osvetljena ali vidna. Celoten cikel lunarne faze traja približno 29,5 dni. Začne se, ko se Sonce in Luna združita (mlada luna), vrhunec doseže, ko drug drugemu nasprotujeta (polna luna), konča pa se tik preden se ponovno vrneta skupaj (upadanje polmeseca ali umirajoča luna).

1.) Nova Luna

.jpg

Nova luna je začetek faze novega luninega cikla. Prične se, ko se Luna in Sonce ponovno vrneta na nebo, po tem, ko sta zaključila prejšnji cikel. Luna je temna, prepojena s sončno svetlobo, vendar ni vidna. To je najmočnejši čas za začetke novih idej in projektov, ter čas za postavljanje novih ciljev in namenov, ki jih želite doživeti. To je tudi čas, ko je potrebno narediti prostor novim stvarem, kar s seboj prinaša odpuščanje in spuščanje vsega tistega, kar ne potrebujete več. Temna luna je polna novih možnosti - ni vam potrebno vedeti, kako se bodo stvari odvijale, preprosto ukrepajte in začnite. To je čas, da zastavite namere svojih najglobljih želja, da sprostite strah, se oprete na vero in zaupate svoji notranji viziji. Delajte z labradoritom, tektitom, obsidianom in kremenom.

Ta faza je primerna za začetek in sejanje semena (nove zamisli, ideje).

.jpg

2.) Mlada luna

Rastoča luna - mlada luna (polmesec) je že svetlejša in korak bližje k svoji polnosti. Vse, kar se je začelo v novi fazi rasti, se začne oblikovati in to lahko vidimo. Ta faza odraža zavezanost namenom. Za vzpostavitev korenin in trdnih temeljev so potrebni čas, trud in odločnost. Celoten postopek je še v prvih fazah in izziv, ki ga ta čas prinaša je opustiti stara prepričanja in vzorce, ki blokirajo novo rast. Čas je, da nadaljujete naprej korak za korakom. Delajte z nuumitom, luninim kamnom in smaragdom.

Ta faza je primerna za pobudo, vizijo, akcijo in rast posajenih semen.

.jpg

3.) Prvi krajec

Ko je Luna v svoji prvi četrtinski fazi, je napol polna. Je svetla, vidimo pa le del nje. Ta polovica na nebu odseva proces aktualizacije namenov in odvijanje načrtov. Ko boste prišli tako daleč, bo morda potreben zagon, da nadaljujete. Ta del cikla zahteva vaš poln trud. Če delate prvič z luninimi menami, morda ne boste zaznali, da se stvari premikajo in spreminjajo, vendar kljub temu vztrajajte. Nove vizije, ki jih postavite na novo luno, dosegajo vrhunec ustvarjalnega zagona. To je čas, da se maksimalno potrudite za tisto kar želite, zato, da boste pritegnili vse, kar ste zahtevali, in še več. Delajte z gagatom, oniksom in lapis lazulijem. 

Ta faza je primerna za rast in prizadevanje za svoje želje,  ter trud in napor, ki ga je potrebno vložiti za nadaljnjo rast.

.jpg

4.) Rastoča Luna

Luna je sedaj že skoraj polna in še vedno narašča, njena intenzivnost se iz dneva v dan krepi. To je tudi zadnja priložnost za spremembe, preden se razkrije končni rezultat. To obdobje zna biti stresno, kot takrat preden se vam razkrijejo stvari. Pojavljati se začnejo dvomi in vprašanja. Vendar je to čas, ko je potrebno ostati osredotočen in pregledati vse podrobnosti, da ugotovite, kaj je potrebno preoblikovati in prilagoditi, da se vse skupaj združi v željeno umetnijo. Ta ustvarjalna energija je močna in pomembno je, da se ne ukvarjate s stvarmi in situacijami, ki v resnici niso pomembne. Delajte s fluoritom in citrinom.

Ta faza je primerna za dovršenost/popolnost, za zagon in opazovanje napredka, ter dodelavo načrta.

.jpg

5.) Polna luna

Ko je luna polna, nastopi v vsem svojem sijaju in takrat je opazna in vidna vsem. Polna luna je tudi metafora za izpolnitev in dokončanje. To je faza manifestacije. Ko je bila luna nova, smo si zastavili cilj/namen in ko je polna se rodijo stvaritve naših namenov. Karkoli ste si prizadevali, se je sedaj pripravljeno razkriti v polnem zavedanju. To je vrhunec rezultatov iz celotnega cikla rasti lune. Čas je, da izrazite svojo hvaležnost vesolju in sebi. Delajte z mesečevim kamnom, selenitom in kremenom.

Ta faza je primerna za spoznanje in vpliv energije, ter  prinaša jasnost vaših namenov.

.jpg

6.) Padajoča Luna

Faza se je začela s polno in sedaj se Luna začne vidno umirjati. To fazo včasih imenujemo tudi "razširjanje", kar se kaže kot izmikanje in ne deljenje svojih prizadevanj in rezultatov z zunanjim svetom. Kako lahko vaše manifestacije pomagajo drugim in služijo nekemu višjemu namenu? Poleg tega, so vsi rezultati kreiranja pustili še nekaj stopničk, ki jih je potrebno prehoditi. Sedaj prevzemite odgovornost zase in svoje dosežke, poglobite se v globljo modrost cikla in zasidrajte energije. Izrazite hvaležnost svojim vodnikom in prednikom, ter jih prosite za nadaljnje vodenje. To je tudi obdobje spuščanja in oproščanja. Delajte s kalcitom, angelitom in jaspisom.

Ta faza je pomembna za žetev in praznovanje, ter predstavlja vrhunec.

.jpg

7.) Zadnji krajec

Zadnji krajec ali zadnja četrtina lunine faze simbolizira naraščajočo zavest o tem, kdo smo in kaj smo ustvarili v svetu. To obdobje lahko občutimo kot krizo, ker se bliža konec (luninih men). In prihaja končni izid, ki vključuje rezultate naših prizadevanj, njihovega učinka in vsega, kar smo se iz njih naučili. Sedaj postaja jasno, da nam ni ostalo več veliko časa, saj se luna neumorno bliža svojemu začetku in kmalu bo nastopila faza umirajoče lune, ki bo simbolno razkrila naše iluzije o resničnosti. Zadnja četrtina lune odraža tiste trenutke, ko končno vidite večjo sliko. Obstaja nešteto možnosti za vpogled in transformacijo, v kolikor ste pripravljeni iz svojega življenja izpustiti stara prepričanja in obsodbe, da naredite prostor za nove in prihajajoče se možnosti, ki vam lahko prinesejo preporod.  Delajte s kremenom, bronzitom in sodalitom.

Ta faza je primerna za izpuščanje stvari in situacij, ki vam ne služijo, pojemanje.

.jpg

8.) Upadajoča luna/ mesec

Napočil je čas, da se lunina magija konča in ponovno začne s svojim rojstvom in smrtjo. Ko je luna na koncu svoje poti, zaključuje svoj cikel in takrat nastopi čas, da sprosti vse tisto  česar več ne potrebujete. Bodite pripravljeni na izpuščanje in praznino, ki nastane, kajti tisto kar se bo izpraznilo, se bo ponovno napolnilo s tistim, kar si boste namenili. Ta faza vas vabi, da odkrijete najboljše dele sebe skozi služenje, ljubezen in sočutjem do sebe in celotnega stvarstva. Delajte s črnim turmalinom, obsidijanom in petalitom.

Ta faza je primerna za okrevanje in prinaša refleksijo, predaja.

Mrki

Polna luna se vedno pojavi, ko Luna nasprotuje soncu na skrajni strani Zemlje. Nova Luna se zgodi, ko je Luna najbližje Soncu. Zemlja, Luna in Sonce se večinoma ne poravnajo popolnoma, zato, ker je Lunina orbita okoli Zemlje za približno 5 stopinj oddaljena od Zemljine orbite okoli Sonca. Če bi bili poravnani, bi Zemlja ob polni Luni blokirala Sončevo svetlobo in Luna bi pri novi Luni blokirala Sončevo svetlobo. Ko se Luna, Sonce in Zemlja natančno uskladijo, doživimo pojave, znane kot sončni in lunin mrk.

Sončev mrk nastane, ko Lunina senca prečka Zemljino površino. Lunin mrk se zgodi, ko Luna vstopi v Zemljino senco. Zato se sončni mrk zgodi le med novo luno, lunin mrk pa le ob polni luni. Mrki vplivajo na naša osebna polja, prav tako pa spreminjajo Zemljino elektromagnetno polje. Oba mrka se dogajata v senci, kar pomeni, da razkrivata vse tisto, kar je bilo skrito. Sončni mrk je povezan z dnevno svetlobo in ima bolj zunanji učinek - razkrivajo se stvari ki se skrivajo v vašem zavestnem, budnem življenju. Lunarni mrki pa sprožajo čustvena in notranja (globlja) vprašanja - razkrivajo, kaj se skriva v vašem podzavestnem svetu.

bottom of page