MEDITACIJA

S pozornostjo v vsakem trenutku vsakdanjega življenja negujemo svoj mir.

Thich Nhat Hanh

Kaj je meditacija?

 

Meditacija je vsakršna dejavnost, pri kateri želimo načrtno spreminjati svoje stanje zavesti in doseči zastavljen cilj, ali pa, ko želimo umiriti svoje misli in telo.

Vrste meditacije

Poznamo več vrst meditacije (meditiranje na zvok, mantre, osredotočanje pr. plamen sveče,  vodeno meditacijo, meditacijo naravnega umirjanja, meditacijo na usmerjenost dihanja).

Meditacija je lahko tudi sprehod, okopavanje vrta, ukvarjanje s hobijem ( telesna vadba, ročna dela...),vse tisto, kar vas razbremeni in odpravlja stres.

Pod izraz meditacija pogosto pomislimo na osebo, ki sedi v lotosovem položaju, z zaprtimi očmi in rokami na kolenih ali v naročju. Vendar to ni edini način, kako lahko meditiramo. Če nam ta položaj ni udoben, se usedemo na stol, na tla in najdemo položaj v katerem se prijetno počutimo, vendar pazimo, da je naša hrbtenica zravnana, zaradi lažjega pretoka univerzalne energije. 

Kako meditirati?

Poiščite miren kotiček, kjer vas nihče ne bo motil, lahko si pripravite tudi obred in si prižgete svečo, dišečo palčko ali pa si prostor odišavite z eteričnim oljem. Lahko uporabite tudi sveti les Palo santo. Lahko se zgodi, da vas vonjave motijo, v tem primeru meditirajte brez dodatnih vonjav. V svoj kotiček za meditacijo  si postavite vam ljube predmete pr. sliko, kipec, cvetlico... ni pomembno kaj boste izbrali, ampak pomembno je, da se boste vi dobro počutili in da ta kotiček izraža vas, ter da to  postane prostor kjer se boste dobro počutili in kamor se boste z veseljem vračali.

Najbolje je, da vsakodnevno meditirate, če se da ob istem času. Na začetku si vzemite 20 minut časa, da sprostite svoje telo in napetost iz njega ter da začutite globok in sproščujoč mir, ki preplavi vaše telo. 

Ko imate pripravljen prostor in veste, da vas nihče ne bo motil, se vsedite, zaprite oči in začnite globoko dihati. Sproščajte vse dele svojega telesa, tako, da dih pošiljate v predel, ki ga želite sprostiti. Opazujte kaj se dogaja z vašim telesom. Mislim, ki se vam prikadejo med tem, ne posvečajte posebne pozornosti. Lahko pogledate katera misel je prišla in ji v misli recite, da se boste s tem ukvarjali kasneje. Ko boste začutili, da ste z meditacijo zaključili, počasi odprite oči, vzemite si trenutek, da ozavestite svoje počutje in ko boste pripravljeni, se vrnite k vašim obveznostim.  

Meditacija je več kot samo sedenje in umirjanje, je povezava s samim seboj, povezava s svojo dušo. 

V času, v katerem živimo, smo nenehno obremenjeni in srečujemo se s stresnimi situacijami v službi, šoli, v partnerskih odnosih, z otroki…in z meditacijo ta stres lahko omejimo in odpravimo.

Ob redni meditaciji dosežemo globoko sprostitev uma in telesa, zavedati se začnemo naših misli in tega, da naše misli nismo mi, ampak da naš um nenehno premleva dogodke preteklosti in ustvarja scenarije prihodnosti, ki pa ni nujno, da se dogodijo. Ker smo nenehno obremenjeni s temi informacijami, smo pozabili na trenutke ki se dogajajo zdaj in tukaj, na sedanji trenutek.

Skozi redno meditacijo zopet vzpostavimo stik s seboj, s svojo dušo, dobimo notranji vpogled v dogajanje, umirimo misli, lažje razrešujemo konfliktne situacije, postanemo umirjeni in predvsem postanemo pozorni in čuječni.

 Meditacija je za vas primerna, v kolikor si želite :

 občutek miru

 ravnovesje na vseh področjih življenja

 občutek sproščenosti v vsakdanjem življenju

 najti stik s samim seboj

 poiskati odgovore znotraj sebe

 dvigniti svojo energijo

 priti v stik z duhovnim svetom

 umiriti svoje misli

 izboljšati spomin

 otresti se strahu...

 

 

Vodena meditacija

Vodena meditacija poteka tako, da vas vodim v sprostitev in višje stanje zavesti. 

V ozadju se predvaja meditativna glasba, ki še dodatno ustvarja okoliščine sprostitve. Teme meditacije se razlikujejo. Ker obožujem angele in veliko delam z njimi, so moje meditacije dostikrat usmerjene k njim, vendar pa poleg angelskih meditacij vodim tudi meditacije, kjer razrešujemo vzorce, odpuščamo, iščemo notranje vodstvo in svojo pot, ter osebnosto rastemo.

Termin in temo meditacije najdete  TUKAJ

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

​© 2020 Loox - darovi svetlobe, Cedris d.o.o. Vse pravice pridržane